Tribunalul Comercial din Bucuresti inchiriaza 3.000 mp in Sema Parc

„In urma unei licitatii am inchiriat aproape 3.000 de metri patrati în Sema Parc pe o perioada de cinci ani, iar de la 1 oc­tombrie sectiile sase si patru (comercial, contencios administrativ si fiscal) trebuie sa se mute din Bulevardul Unirii 37, unde sunt acum, în cadrul Tribunalului Bucuresti în noul spatiu, unde se vor judeca litigiile comerciale“, a spus pentru ZF Laura Andrei, presedinta Tribunalului Bucuresti.

 

Acest tribunal comercial, cum va fi cunoscut în mediul de afaceri, va pleca cu 60 de judecatori si aproape 100 de persoane auxiliare.

 

Noul spatiu va avea opt sali de judecata si zece sali de consiliu. La 31 mai pe rolul Tribunalului Bucuresti era un sold de 30.000 procese comerciale (din 188.000, câte avea Tribunalul Bucuresti) care vor pleca din toamna în Sema Parc.

 

Spatiul va fi amenajat special pentru ce avem nevoie, iar la parter va fi fi un punct de lucru al Oficiului Comertului, a mentionat Laura Andrei.

 

„Mediul de afaceri si avocatii specializati pe comercial ne-au cerut de mult un spatiu adecvat pentru cazurile comerciale, unde pentru partile implicate timpul si banii con­teaza cel mai mult, a mentionat ea. Sper ca acum putem sa punem la dispozitie acest lucru si vrem sa avem judecatori din ce în ce mai bine pregatiti si specializati în aceste litigii co­mer­ciale, astfel ca, în timp, sa existe si pro­ce­duri juridice unitare“, a adaugat Laura Andrei.

 

De asemenea, se va introduce comuni­carea electronica cu partile implicate pentru a scurta durata proceselor din ce în ce mai mult.

 

Nu­marul de ju­de­catori alo­cati Tribu­na­lului Comercial va creste mai ales ca va intra în vi­goare legea fali­mentului personal, care ar putea sa aduca pe rol câteva mii de cazuri.

 

Proiectul unui tribunal comercial specializat a fost sustinut de fostul ministru al jus­titiei Ro­bert Ca­zan­ciuc, care vine dintr-o ge­neratie de absolventi de drept (anul 1995) unde mai multi ab­sol­venti au ajuns la vârful ma­rilor case de avo­ca­tu­ra. Cel mai bun exem­plu este Gabriel Zbârcea de la Tuca & Zbârcea, numarul 1 de pe piata.

 

Laura Andrei nu a dorit sa precizeze ce chirie va plati tribunalul, pentru ca „am clauze de confidentialitate“. Oricum, este o chirie foarte buna la pretul pietei, iar pachetul in­clude toate amenajarile necesare, inclusiv partea de securitate pentru acest tribunal, a precizat ea.

 

La preturile actuale de pe piata, cu chirii de baza cuprinse între 12 si 16 euro metrul patrat, prin discounturi se poate ajunge si la o chirie de 10 euro/mp. În acest caz, contractul de închiriere pe pe cinci ani poate ajunge la 1,8 - 2 mil. euro.  (Sursa: zf.ro)